søndag 15. mars 2009

Påskesymboler



I dag er planen å begynne på litt påskepynt. Når jeg søkte etter påskeinspirasjon så fant jeg denne forklaringen på påskesymbolene


Foto: countryliving.com

Lammet er det eldste påskesymbolet. Dette var opprinnelig en offergave, og jøder har som tradisjon å slakte lam som ofring. I vår kristendom, er påskelammet et symbol på at Gud ofret sin sønn for oss.



Foto: countryliving.com

Egget som symbol for påske- eller vårfeiring, stammer helt tilbake fra før-kristen tid. Det var da tegn på livskraft og nytt liv. Etter en lang vinter, begynner hønene å verpe igjen når sola dukket frem fra vinterdvalen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og dermed en stor egg-fest.. I den kristne tradisjonen, er egget også et symbol på Jesus oppstandelse (nytt liv).
Dekorering av egg startet veldig tidlig, og det eldste dekorerte egge som er funnet, er fra ca 300 e.Kr. meningen med dekorerte egg, er at de skulle bringe lykke og beskytte mot onde ånder.


Foto: countryliving.com
Påskeharen: stammer helt tilbake fra 1700-tallet. Det var Tyskland og Sveits som innførte dette som påskesymbol. Hare har fra gammelt av vært et tegn på fruktbarhet, helt fra oldtidens Hellas. Man trodde haren hadde noe gudommelig over seg, og fordi den føder mange kull i løpet av året, har den blitt tegn på fruktbarhet.I nåtiden blir barn fortalt at det er haren som kommer med påskeegg, og noen steder har man tradisjon med at en påskehare gjemmer egg ute (USA spes.)


Foto: countryliving.com
Gul-farge : Påske blir forbundet med fargen gul. Dette pga solen som kommer tilbake, gule påskekyllinger, gule eggeplommer, gule påskeliljer o.a.




5 kommentarer:

Miss.T sa...

nå ble jeg litt klokere ! masse flotte biler du viser.

Hulda sa...

Så fint innlegg! Både bilder og det du har funnet ut om påskens symboler.

Jorunn sa...

Dette var lærerikt ja! Og så fine bilder du har funnet. Fikk skikkelig vår/påskestemning her jeg :0)
Ha en fortsatt fin søndag!

Ida sa...

Påske er egentlig bare påskeegg/snop for meg..hihi. .også herlig skiføre med sol som varmer, knikklunsj og påskerenn ;-D Men man har ikek vondt av å bli litt klokere samtidig.. thank you ;-D

Kjempefine bilder da - får jo lyst å begynne på påskepynten selv:-)

Klem

Linda sa...

Koselig påskepynt!
Jeg gleder meg veldig til påske...og hyttetur!
Det blir deilig...avslapping og ut på tur!
Og masse sol...håper jeg!

Ha en fin ny uke!

Klem fra Linda